Ce este Borax
Borax este un mineral 100% natural fara miros, incadrat in clasa cristalografica ca fiind monoclinic-prismatic, de culoare cenusiu, alb, galben, verde sau incolor. Mineralul sub forma de cristal a fost descoperit in urma cu 4000 de ani si folosit in antichitate atat in China cat si in Egipt pentru crearea grazurilor sau imbalsamarea mumiilor, fiind prima data descris in anul 1748 de cunoscutul mineralog Johan Guttschalk Wallerius. Denumirea Boraxului este provenita din limba araba (Bauraq ce semnifica alb).

Formula chimica a Borax este Na2[B4O5(OH)4 · 8 H2O cunoscut si sub denumirile de tetraborat de sodiu, borat de sodiu, borax decahidrat, pentahidrat sau diborat de natriu si se formeaza in urma uscarii, evaporarii sau secarii lacurilor sarate. In prezent este regasit diferite locuri ale lumii, dar cel mai des in Tibet, California si Turcia. Forma sa cristalina sau masiva este asemanatoare cu cea a gispului, anhidrului sau sarii naturale.

In functie de concentratia de apa, boraxul este impartit in 3 ramuri:
Tetraborat de sodiu - Na2B4O7
Pentahidrat - Na2B4O7 - 5H2O
Decahidrat - Na2B4O7 - 10H2O
MODALITATILE DE UTILIZARE
1. Ca detergent natural pentru rufe

De cele mai multe ori, detergentii aflati pe piata au in continutul lor multe substante ce pot provoca diferite afectiuni pulmonare sau cancer iar parfumurile din acestea pot fi puternic alergice pentru persoanele sensibile. Inlocuieste detergentul de rufe obisnuit cu urmatoarea reteta:
Ingrediente:
Borax pentahidrat - 250 g
Carbonat de sodiu - 250 g
Sapun de casa - 250 g
Uleiuri esentiale (diferite arome in fuctie de preferinte)
Cum se prepara:
Razuiti cat mai fin sapunul de casa intr-un lighean sau bol apoi adaugati carbonatul de sodiu, boraxul pentahidrat si nu mai mult de 30 de picaturi de ulei esential in timp de amestecati cu o lingura din lemn pana ce devine omogen.
2. Pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor

Nu poti folosi dezinfectantii din comert din cauza ingredientelor sale sau parfumurilor prea puternice? Foloseste cea mai simpla reteta naturala pentru eliminarea murdariei si dezinfectarea peretilor sau podelelor, fie ca este vorba de linoleum, parchet, gresie sau faianta.
Ingrediente:
Borax pentahidrat - 3 lingurite
Amoniac sau zeama de lamaie - 1 lingurita
3-4 picaturi de detergent de vase
Apa - 5 litri
Cum se prepara:
Foarte simplu! Amestecati impreuna cu boraxul, amonoacul sau zeama de lamaie in timp de adaugati picaturile de detergent de vase timpe de cateva minute si sunteti gata de utilizare. Pentru o aplicare corespunzatoare, puteti folosi o sticla cu cap pulverizator. Nu uitati sa clatiti suprafetele dupa fiecare utilizare.
3. Ca insecticid pentru eliminarea gandacilor de bucatarie

Folosind boraxul in urmtoarea metod veti putea obtine un insecticid puternic cu care veti scapa de gandacii de bucatarie, cei negri, de plosnite, furnici, purici, capuse si nu numai. Boraxul poate fi folosit atat sub forma de pulbere cat si lichida pentru pulverizare.
Ingrediente:
Borax 150 g
Zahar cristale sau pudra 50 g
Apa: 1 litru (optional)
Cum se prepara:
Amastecati zaharul cu borax si imprastiati in colturile incaperilor afectate, sub dulapuri, frigidere, aragaze sau orice alt obiect prezent in incaperea respectiva. Gandacii vor fi atrasi de dulceata zaharului, vedind sa mananci si sa transporte inapoi in colonie zaharul cu borax ceea ce va duce la eliminarea intregii colonii. Acest amestec va distruge sistemul digestiv al gandacilor si ouale acestora, prevenind reaparitia lor.
4. Erbicid 100% natural pentru eliminarea buruienulor

Aceasta metoda naturala cu borax si apa calda te va scapa foarte repede de buruienile nedorite din gradina sau orice alt spatiu verde.
Ingrediente:
Borax pentahidrat - 250 g
Apa - 2 litri
Cum se prepara:
Incalzeste 2 litri de apa. Amesteca borxaul cu apa pana ce acesta se diszolva complet. Foloseste o sticla cu cap pulverizator si aplica direct pe buruienile existente in gradina.
5. Curata metalele precum otelul inoxidabil si aluminiul

Suprafetele si obiectele din otel inoxidabil sau din aluminiu pot fi curatate eficient si lustruite cu doar cateva zeci de grame de borax, apa si amoniac.
Ingrediente:
Borax pentahidrat: 30-40 g
Amoniac: 15 g
Apa fierbinte: 1 litru
Combina cele 3 ingrediente, amesteca pana se disolva complet inmoaie o laveta si curata prin frecare usoara, apoi clateste.
6. Desfunda chiuveta lavoarul sau orice alta scurgere.

Daca ti s-a intfundat chiuveta, lavoarul sau scurgerea din pardoseala din cauza sapunului, parului sau altor impuritati si nu ai la indemana un sarpe sau o solutie speciala pentru desfundare, nici o grija! Boraxul te scapa in doar 15 minute de aceasta neplacere.
Ingrediente:
Borax pentahidrat: o jumatate de cana
Zeama de lamaie: 2 lingurite
Apa fierbinte: 1 litru
Mai intai, turnati boraxul pentahidrat in scurgerea infundata, apoi zeama de lamaie, asteptati cca 2- 3 minute si turnati apa fierbinte. Dupa 15 minute, scurgerea va fi desfundata complet.
7. Dezodorizeaza frigiderul sau cosul de gunoi

Ai nevoie de o solutie rapida sa scoti mirosul persistent de mancare din frigider sau cel neplacut de resturi menajere din interiorul cosului de gunoi? Cu numai o lingurita de borax rezolvi imediat.
Ingrediente:
Borax pentahidrat: 2 lingurite
Apa calda: 1 bol (500 - 750 ml)
Dizolva complet cele 2 lingurite de borax in bolul cu apa calda si esti gata de curatat. Inmoaie o carpa si sterge cu incredere. Nu uita sa clatesti!
8. Elimina grasimea si murdaria de pe oale, cratite emailate, vase din portelan sau tavi de cuptor.

Simplu, rapid si eficace! Combina borax impreuna cu detergentul de vase disponibil si vei elimina petele, uleiul, grasimea, resturile uscate de mancare si bacteriile.
Ingrediente:
Borax pentahidrat 15 - 20 g
Detergent de vase pasta sau lichid
Putina apa
Amesteca pana obtii o pasata omogena. Foloseste un burete usor abraziv pentru aplicare si curatare dupa care, clateste bine.
9. Curata obiectele sanitare din baie

Boraxul scoate petele, murdaria lipita sau urmele de sapun de pe toaleta, lavoar, bideu, cada, oglinda sau cabina de dus.
Ingrediente:
Borax pentahidrat: 150 g
1 litru de apa calda
Dizolvati boraxul in apa, aplicati peste murdarie si lasati 10-15 minute, apoi frecati cu peria sau buretele.
10. Inlatura mucegaiul si fungii (ciupercile)

Multumita alcalinitatii sale si proprietatilor de dezinfectare, boraxul este excelent pentru inlaturarea ciupercilor sau a mucegaiului depozitate intre rosturile placilor de faianta, pe pereti, sau diferite alte obiecte.
Ingrediente:
Borax pentahidrat: 150 g
Otet: 100 ml
Apa calda: 250 ml
1 sticla cu pulverizator
Poti combina boraxul cu otetul si aplica pe zona afecata, lasand sa actioneze timp de 20- 30 de minute sau adauga si apa intr-o sticla cu cap puverizator, apoi pulveriza zona si lasa timp de maxim 2 ore dupa care stergeti cu o laveta.
11. Indeparteaza rugina

In timp, obiectele metalice tind sa se oxideze iar rugina sa isi faca aparitia. De cele mai multe ori nu bagam in seama acest lucru, intrucat pare doar o problema estetica. In timp, rugina poate deteriora puternic obiectele si suprafetele metalice, devenind in acest fel inutilizabile. De cele mai multe ori solutiile speciale Pentru eliminarea ruginii sunt destul de costisitoare. Cu borax si zeama de lamaie, vei face economie si vei inlatura rugina eficient.
Ingrediente:
Borax pentahidrat
Zeama lamaie / limeta
In functie de gradul de rugina, pregatiti o pasta din borax si zeama de lamaie / limeta. Aplicati pe locul ruginit si asteptati 20-30 de minute, umeziti usor zona la intervale diferite, astfel incat pasta sa nu se usuce. Cu o perie mica cu peri semi-tari, frecati zona pana ce rugina dispare complet. In cazul in care nu a disprut complet, repetati procesul.
12. Poti face slime cu borax

Boraxul poate fi utilizat pentru crearea oricarui tip de slime, intrucat ajuta la formarea sa.
Iata 3 retete simple de slime obisnuit, pufos si transparent).
Ingrediente:
Slime obisnuit
O lingurita de borax
240 ml de apa calda
110 grame de lipici
Colorant alimentar
Slime obisnuit
O lingurita de borax
240 ml de apa calda
110 grame de lipici
120 g de spuma de ras
Colorat alimentar
Slime transparent
O lingurida de borax
240 ml apa calda
110 g lipici
Pentru cele 3 retete, modul de preparare este aproape identic. Dizolvati complet boraxul in apa calda. Adaugati intr-un alt bol lipiciul si colorati-l prin adaugarea a cateva picaturi de colorant alimentar si amestecati foarte bine. Incepeti adaugarea solutiei create mai devreme din apa si borax, dar nu toata dintr-o data, intrucat riscati intarirea slime-ului. Adaugati treptat cate 2-3 lingurite si amestecatipana se leaga si devine usor lipicios. In cazul slime-ului pufos, repetati acelasi proces de preparare, doar ca veti amesteca lipiciul cu spuma de ras apoi adaugati colorantul. Odata ce Slimeul a ajuns la consistenta dorita va puteti juca cu incredere.Nu uitati sa il depozitati intr-un recipient inchis ermetic.

De retinut!
Chiar daca boraxul este 100% natural acest lucru nu semnifica ca este si sigur pentru oameni sau mediul inconjurator. Este foarte toxic pentru corpul uman, chiar letal in doze de peste 15 grame la adulti si 5 grame la cei mici sau animale. O expunere indelungata poate provoca decojirea pielii (descoamare), insuficienta renala, contractii involuntare ale musculaturii (convulsii), iritatii ale cailor respiratorii si a ochilor. Din aceste motive este absolut indicat sa il folositi cu prudenta si sa va echipati cu manusi de protectie, masca si ochelari. De asemenea, trebuie sa mentionam faptul ca, pana la urma, majoritatea solutiilor, detergentilor si produselor de curatare sunt toxice si nu trebuie sa va opriti din utilizarea boraxului, ci doar sa va documentati corespunzator si sa fiti constienti de toate aceste lucruri.
Pentru achizitionarea boraxului pentahidrat Click aici.