Gratar de gradina – cum il alegi

Ce ar fi o locuinta fara un gratar de gradina? Incompleta, nu crezi? Indiferent daca se afla pe balconul apartamentului sau intr-o gradina in expansiune, gratarul este o componenta obligatorie. Este ingredientul special al un eveniment social unde se prepara mancare intr-o atmosfera relaxata. Bucatarul nu este retrogradat in bucatarie, ci poate socializa cu altii in timpul pregatirii mancarii

Exista multe tipuri de gratare. De la simplul „grill to go” pentru o excursie in parc sau lac, pana la gratare gradina de inalta tehnologie pentru acasa. Alegrea trebuie sa se faca tinand cont de mai multe aspecte.

Cat de des il folosesti?

Planuiesti sa folosesti gratarul in mod regulat? Ai multi prieteni sau esti mare consumator de alimente coapte pe gratar? Atunci ia in considerare sa investesti un pic mai mult intr-un model care sa reziste la mai multe intrebuintari si sa aiba o garantie mai lunga.

Daca planuiesti sa folosesti gratarul ocazional, atunci cumpara un gratar mai ieftin, usor de transportat si depozitat. Nu merita sa dai multi bani pentru un lucru pe care il folosesti doar de sarbatori, de cateva ori pe an.

Pentru cine gatesti?

carne la gratar

Fiecare gratar are o zona de gatit masurata in centimetri patrati (cm²). Pana la 4 persoane: vei avea nevoie de o zona de gatit mai mica (pana la 1800cm²).Pana la 6 persoane: o suprafata mai mare de 2000cm² la 2500cm² este suficienta. Pana la 8 persoane: va trebui sa cumperi cele mai mari gratare (peste 2500cm²).

Poti construi un gratar de gradina

gratar construit
gratar construit

Daca ai gradina suficient de mare, cea mai buna alegere este de a construi un gratar de gradina din beton, piatra sau caramida. Poate fi ridicat pe marginea terasei sau in alta parte din vecinatatea mesei. Gratarul de gradina construit este rezistent la conditii meteorologice diferite. Poti alege intre gratare mici, avand doar un semineu sau mai mari, care au, de asemenea, cos de fum si raft. Daca decideti sa construiti gratar de gradina sau un gratar de carbune portabil, este important sa luati in considerare impactul asupra vecinilor. In pregatirea gratarului se degaja fum care poate fi problematic pentru vecini.

Gratarul portabil este bun si in vacante

Gratarul portabil este mai mic decat niste gratare gradina construite, caracteristica principala este ca este usor de miscat si este gata pentru gratar foarte repede. Gratarele de gradina portabile au forme dreptunghiulare sau rotunde. Sursa de caldura este asigurata prin arderea carbunelui. Unele modele au un capac, care permite retinerea caldurii si astfel gratarul mai rapid. Grilele portabile sunt concepute in principal pentru cei care nu au suficient spatiu pentru a construi gratar de gradina sau pentru a pregati ocazional mancare. Avantajul este ca il poti lua cu tine la un picnic sau in vacanta si il poti folosi pe balcon.

Pe MetaloChimice.ro gasiti un gratar cu roti, detalii aici. https://old.metalochimice.ro/gratar-pe-roti-de-camping-91x62x42-cm/

Poti alege gratarul cu gaz, daca nu vrei fum

Gratarul cu gaz este usor de utilizat si nu provoaca fum, ceea ce este tipic pentru un gratar pregatit cu carbune sau lemn. Caldura este asigurata de flacara de gaz, care poate incalzi piatra sau placa metalica. Unele modele au roci in flacari, care sunt incalzite si emit caldura care grateste alimente pe retea. O mare parte din gratarele cu gaz au un capac, care acopera mancarea. In acest fel se economiseste gaz si alimentele sunt mai putin uscate. Gratarul cu gaz este usor de mutat si depozitat. Dezavantajul este ca trebuie sa avem intotdeauna butelie de gaz disponibila, iar mancarea nu are o aroma distinctiva contribuita de fum.

Gratarul de masa, pentru cei fara gradina

Este o solutie potrivita mai ales pentru cei care au doar balcon sau terasa mica. Ca sursa de energie se foloseste electricitatea, care incalzeste o piatra sau o placa metalica, pe care se face mancare la gratar. Pregatirea este rapida si usoara, intrucat este pusa pe masa, de asemenea este usor de curatat – spalati farfuria in masina de spalat vase.

Tipuri de gratare gradina si carburanti

gratar

Gratarul pe baza de carbune necesita carbune sau brichete si dureaza 15-30 de minute pentru ca flacarile sa se reduca inainte ca mancarea sa fie gatita pe carbuni fierbinti. Multi bucatari folosesc acceleratori naturali, hartie, lemn.

Gratarele cu gaz sunt alimentate cu propan lichid sau gaz natural. Flacara se aprinde prin simpla atingere a unui buton. Dureaza foarte putin timp pentru a se incalzi si se sting prin inchiderea gazului. Gazul arde mult mai curat decat carbunele, dar nu ofera aroma de afumat a carbunelui sau a lemnului.

Amplasarea gratarului

Selectarea locului potrivit pentru gratar depinde de multi factori. Proximitatea cu bucataria sau sursa de alimente este importanta pentru multi bucatari in aer liber. Localizarea gratarului langa o usa sau intrarea in bucatarie va usura calatoriile pentru mancare, ustensile si farfurii de servire. Daca doresti sa faci gratar in toate tipurile de vreme, ia in considerare localizarea gratarului sub o streasina sau copertina. Atentie insa la directiile vantului predominante, deoarece nimanui nu ii place sa ia masa intr-un nor de fum.

Accesoriile completeaza experienta la gratar si chiar va pot ajuta cu decizia cu privire la locul de plasare a gratarului. Statiile de gratar pot avea un spatiu suplimentar pentru prepararea alimentelor, depozitarea vaselor, tavii si ustensilelor si chiuvete pentru pregatire si curatare. Luati in considerare un spatiu de agatare pentru spatule, furculite si perii. Un frigider mic poate mentine la rece carnea, bauturile si condimentele.

Curatarea unui gratar de gradina

Gratarul trebuie curatat dupa si inaintea fiecarei utilizari. Grasimea si resturile de mancare trebuie inlaturate imediat, pentru a nu se intari. Daca se intampla acest lucru, vor fi mai greu de indepartat dupa aceea.  Puteti folosi o perie tare, mica, pe care o puteti manui usor. Rugina de metal si coroziunea de aluminiu pot fi indepartate cu o perna abraziva. Dupa ce gratarul este curat, tratati-l cu ulei vegetal, pentru a preveni lipirea alimentelor.

In comert exista si spray-uri profesionale care inlatura rapid grasimea si depunerile, fara a fi nevoie de frecare. Daca sunteti adeptul produselor naturale, puteti folosi apa si sapunul, pe care le puneti intr-un vas, unde veti lasa gratarul la inmuiat. Si lamaia curate foarte bine si confera un miros racoritor, placut. Pentru frecat puteti folosi si piatra ponce, dar trebuie sa tineti cont ca se va inegri si nu va mai putea fi folosita pentru altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *