Comenzile plasate in perioada 23.12.2024 - 02.01.2025 vor fi procesate incepand cu data de 03.01.2025!
Va dorim Craciun Fericit si un An Nou plin de sanatate si bucurii!

Cum sa folosesti corect zeama bordeleza

piatra vanata

Zeama Bordeleza se obtine prin combinarea sulfatului de cupru (piatra vanata) cu hidroxid de calciu (var stins). Poate fi folosita pentru pomi, legume, capsuni, flori, gazon sau vita de vie, fiind foarte apreciata in tara noastra, pentru costul mic si eficacitatea mare. O foloseau si bunicii nostri pentru terenuri mari, cultivate cu de toate, o folosim si noi astazi pentru micile gradini din spatele casei. Zeama bordeleza are si avantajul ca se prepara rapid si este indicata pentru multe tipuri de daunatori.

Cuprul este cel care confera eficienta in amestecul Bordeaux: are o actiune esential antifungica (inhiba germinarea sporilor ciupercilor responsabile de bolile fungice ), asociata cu o actiune bacteriostatica (limiteaza proliferarea bacteriilor). Poate fi, de asemenea, comparat cu un dezinfectant, care se aplica pe „rani”, vechi sau noi (plagi de marime, de exemplu), pentru a preveni cresterea bacteriana.

Cum se prepara zeama bordeleza

Pentru prepararea zemei bordeleza se amesteca piatra vanata (sulfat de cupru) cu var stins sau lapte de var. Daca vrem 10 litri de zeama, cu o concentratie de 0,75% (pentru vita de vie, pomi fructiferi si pomi), atunci avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

-75 de grame sulfat de cupru (piatra vanata)

-120 grame de var stins (sau 35-40 grame de bulgare de var)

10 litri de apa.

Iata pasii necesari prepararii:

  • intr-un recipient de plastic se piseaza 75 de grame sulfat de cupru si se dizolva in 5 litri de apa usor calda.
  • intr-un alt recipient, tot de plastic, se pun 120 grame de var stins (sau 35-40 g bulgare de var nestins) cu 5 litri de apa.
  • la final se amesteca cele doua solutii, turnand solutia de sulfat de cupru (piatra vanata) peste laptele de var, pana devin omogene

Particularitatea amestecului Bordeaux este culoarea sa turcoaz. Pentru a fi eficient, fara a fi insa daunator, gradinarul trebuie sa-l pregateasca respectand scrupulos cantitatile indicate.  Amestecul Bordeaux este totusi toxic pentru animale si trebuie pastrat intr-un loc care sa nu fie la indemana copiilor.

zeama bordeleza

Pentru vita de vie, ajuta la protejarea impotriva mucegaiului. In acest context, pulverizati solutia la fiecare doua saptamani, din aprilie pana in iulie. Anumite fructe si legume, cum ar fi capsuni, rosii sau chiar cartofi sunt, de asemenea, tratate, deoarece acestea pot fi afectate de aceeasi boala, sau de exemplu, bacterioza. Apoi aplicati fungicida la fiecare doua saptamani incepand cu luna mai, evitand totusi orice tratament chiar inainte de recoltare si consum. In cele din urma, amestecul de Bordeaux este eficient si pentru pomii fructiferi precum piersica, marul si pruna, sensibili la ciuperci si care necesita tratament impotriva scabiei. 

Produsul trebuie dat de doua sau trei ori la cincisprezece zile intre ele, in toamna cand frunzele au cazut, apoi inainte de inceputul primaverii si al primilor muguri. Oricum, aveti grija sa evitati tratarea plantelor in zilele ploioase. Zeama Bordeleza se mai aplica si imediat dupa evenimente meteo precum grindina, vant puternic sau imediat dupa taierea trandafirilor, pomilor si a altor plante.

Amestecul de Bordeaux nu este un tratament universal

cupru albastru

Inainte sa recurgi la el, fii sigur ca vei viza boala potrivita! Este eficient asupra bolilor fungice si asupra anumitor boli bacteriene, este insa total ineficient pentru paraziti (insecte, acarieni), boli virale si boli fungice care ataca radacinile plantelor. Amestecul de Bordeaux poate fi utilizat atat preventiv, cat si curativ. Este folosit cel mai adesea pe bolile gradinii de gradina si pomii fructiferi: scorbura si ciocanul de mar si pere, boala gingiilor din copaci de piatra, cum ar fi ciresul, visinul tarziu de rosii, vita de vie, ondularea frunzelor de piersic, monilioza sau mucegai pudra. Ca orice produs de tratament, trebuie utilizat in conformitate cu dozele prescrise, deoarece cuprul ramane toxic si poate provoca arsuri pe frunzisul plantelor sau chiar poate polua solul.

Folositi-l cu moderatie, la primele simptome

Pentru bolile fungice, pulverizarea amestecului de Bordeaux (precum si solutiile pe baza de sulf, care actioneaza in acelasi mod) nu mai sunt eficiente atunci cand planta este prea afectata. Cand ciuperca a invadat adanc tesuturile, este prea tarziu.

Sunt recomandate tratamente preventive cu zeama bordeleza, in special la pomii fructiferi si vita de vie. Dar tratarea pe tot parcursul anului nu are sens: acest lucru este inutil si destul de daunator, deoarece dozele de cupru raspandite in sol si pe plante pot fi apoi foarte mari.

Cum folosim zeama bordeleza
cum se prepara zeama bordeleza

Daca solutia este prea concentrata, (ati pus mai multa pulbere in apa) nu va oferi rezultate mai bune. Dimpotriva ! Riscati sa ardeti plantele! Faceti un test: daca, dupa pulverizare, se formeaza picaturi albastre la sfarsitul frunzelor, ati depasit amestecul permis. Pe langa lupta impotriva bolilor, cuprul ucide si viermii de pamant , germenii si o parte din viata microbiologica a pamantului. Cu toate acestea, pamantul are nevoie de aceste microorganisme, deoarece ajuta la descompunerea materiei organice care formeaza humusul care hraneste solul cu apa si nutrienti la suprafata. Prin perturbarea acestui proces natural, cuprul saraceste solurile. Pentru a evita arderea frunzisului, nu pulverizati zeama albastra cand e soare puternic. De asemenea, evitati zilele ploioase.

De ce se numeste zeama bordeleza

Denumirea produsului, in franceza bouillie bordelaise, provine de la numele localitatii franceze Bordeaux. In franceza, adjectivul bordelais / bordelaise semnifica: „din Bordeaux”, „de Bordeaux”, „bordelez” / „bordeleza”. In limba romana, adjectivul bordelaise a fost imprumutat si adaptat fonetic sub forma „bordeleza”.
Unii sustin ca actiunea anti-criptogamica a acestui produs a fost descoperita din intamplare de catre viticultorii din Bordeaux care si-au pulverizat parcelele cu un amestec de var si sulfat de cupru pentru a … face ca strugurii sa para stricati si sa-i descurajeze pe hoti!

La Bordeaux se afla facultatea de stiinte la care lucrau profesorii Alexis Millardet (1838-1902), botanist, si prietenul sau Ulysse Gayon (1845-1929), chimist, care au experimentat folosirea zemii bordeleze pe culturi de vita de vie.

Efecte asupra omului si animalelor

Cuprul este necesar in doze foarte mici la mamifere. Devine toxic pentru om, daca e folosit gresit. Poate aparea conjunctivita, leziuni ale pielii, probleme respiratorii si iritatii nazale, chiar si un sindrom pulmonar.

Trebuie evitat contactul cu ochii (risc de leziuni oculare grave). In caz de contact cu ochii, spalati  imediat cu multa apa si apoi consultati un specialist.

Daca este inhalat, mutati pacientul la aer curat si contactati un medic. In caz de contact cu pielea, spalati-va cu multa sapun si apa si contactati un medic in caz de iritatie persistenta.

Daca produsul este varsat accidental in cantitati mari, informati imediat autoritatile. In toate cazurile, incercati sa il absorbiti (raspandind nisip uscat, pamant etc.)

Impiedicati scurgerea in ape de suprafata, subterane sau in sistemele de ape uzate. Materialele de ambalare si de retentie trebuie distruse de un profesionist autorizat.

Sfaturi de precautie, care trebuie sa apara pe eticheta:

sulfat de cupru

A nu se lasa la indemana copiilor

A se feri de alimente, bauturi si hrana pentru animale

Nu mancati, nu beti si nu fumati in timpul utilizarii

Pastrati numai in ambalajul original, intr-o camera bine aerisita, ferita de umiditate

Evitati contactul cu pielea si ochii

In caz de contact cu ochii, spalati-va cu multa apa si consultati un specialist.

Metalochimice.ro ofera unul dintre cele mai bune produse. Detalii vezi aici: Mifalchim Zeama bordeleza 100 g

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *