Lopata zapada – cum o alegi?

Lopata zapada se gaseste la vanzare la magazinul din colt. Si in hypermarket, si la depozite, si in benzinarii. ”E o lopata, nu am ce sa caut, toate sunt la fel!”

Poate ca gandesti asa, dar daca ai vedea o oferta generoasa de lopeti pentru zapada? Nu ar fi mai bine? Sa ai de unde alege!?

Metalochimice.ro comercializeaza lopeti de toate felurile, din materiale diferite, de toate marimile. Fiecare isi gaseste aici lopata potrivita.

De-a lungul anilor, pe piata au aparut diferite tipuri de lopeti, fiecare avand propriile sale caracteristici in ceea ce priveste designul si functionalitatea. Lungimea, forma lamei, designul general si constructia sunt toate elemente importante.

Iarna si ninsorile abundente pot fi minunate, cu exceptia cazului in care iti blocheaza poarta, masina, terasa sau trotuarul. Deszapezirea poate fi o munca atat de solicitanta, incat sa te simti descurajat, daca nu dispui de dispozitivul adecvat.

Un cunoscator in lopeti pentru zapada, ti-ar spune ca lopata zapada ideala trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

– maner robust din otel,

lopata coada lunga
lopata zapada

 -greutate mica,

-coada de lemn,

-cuva din fier

-o banda de otel, pentru a sparge zapada.

Exact cum este aceasta, comercializata pe MetaloChimice.ro, care are un metru lungime. Datorita dimesiunilor mici, poate fi utilizata cu usurinta pentru deszapezirea masinii si transportata in portbagaj. Este solida si rezistenta si te scoate din incurcatura cand ramai inzapezit.

Acesta este modelul recomandat de noi, dar daca esti o persoana de doi metri inaltime, nu o sa iei o lopata atat de mica. De aceea, fiecare trebuie sa isi gaseasca modelul cel mai potrivit tipului sau de corp.

Alegi ce ti se potriveste

Lopetile disponibile pe piata au o capacitate diferita. Cu cat este mai ampla lucrarea pe care doresti sa o realizezi, cu atat trebuie sa fii mai atent la alegerea uneltei potrivite, pentru a nu fi nevoit sa iti iei pauze multe si dese Asigura-te intotdeauna ca alegi un model a carui greutate se potriveste cu forta si indemanarea ta.

Nu are rost sa alegi un model cu o greutate foarte mare pe care sa nu il poti ridica, fara sa-ti ranesti spatele. Aminteste-ti ca, odata incarcata, greutatea lopetii se poate dubla sau chiar tripla. Chiar daca te descurci cu ea goala, adauga si greutatea zapezii sau a ghetii, poate si ceva pamant si pietris.

lopata usoara aluminiu
lopata usoara

O lopata usoara si simplu de manevrat este cea din aluminiu, cu coada din lemn.

Are o greutate totala de 1,15 kg, lungime 148 cm, si este dotata cu coada bine finisata, fabricata din lemn de esenta tare, fapt ce permite o prindere ferma atunci cand indepartati zapada. Are o manevrabilitate superioara fata de alte lopeti si este accesibila tuturor, chiar si pentru femei sau copii. Rezista cu succes utilizarilor repetate, mai multe ierni.

Lopata zapada pentru masina

Daca nu ai curte, drum sau alee de deszapezit si vrei doar o lopata zapada pentru masina, atunci trebuie sa iei una mica si usor de folosit, pentru diminetile cand trebuie sa iti deszapezesti automobilul. Aceasta are cuva patrata si usor adanca si e confectionata din aluminiu ranforsat. Coada din lemn de esenta tare are suprafata antiderapanta, astfel incat sa nu iti alunece mainile pe aceasta in timpul utilizarii ei. Mai mult decat atat, lopata de zapada auto va fi usor de transportat sau depozitat in spatii inguste sau  in portbagajul automobilului.

Specificatii Lopata zapada auto:
Latime lopata: 33,5 cm (335 mm)
Lungime totala: 97 cm (970 mm)
Greutate totala: 1 kg (1.000 g)

Daca intentionezi sa sapi undeva cu lopata, cel mai bine este sa alegi un instrument cu lama din otel. Pentru a contrabalansa greutatea acesteia, opteaza pentru un model de lopata echipat cu un maner din carbon. Lopata patrata sau tesita este potrivita pentru lucrari mici de gradinarit, in timp ce modelele cu cap rotund, clasic, sunt potrivite pentru lucrari agricole mai ample.

Inainte de a te apuca de deszapezire, ia-ti cateva masuri de precautie, pentru a nu avea probleme de sanitate. Munca poate fi extrem de solicitanta, iar temperaturile de iarna au si ele un rol important in accentuarea disconfortului.

Inaine de a incepe deszapezirea

  1. Fa o incalzire, pentru a-ti intinde muschii si a preveni febra musculara sau ranirea
  2. Imbraca-te comod, in haine speciale de iarna, care apara de umezeala, dar tin si cald
  3. Fa pauze, nu munci pana la epuizare
  4. Da cu ceara lama lopatei, facand-o alunecoasa si impiedicand astfel lipirea zapezii de ea. Poti folosi ceara de lumanari, dar e buna si ceara de podea sau un spray special de ceruire.
  5. Cand ridici zapada, tine lama lopatei aproape de corp, pentru a reduce tensiunea la spate.
  6. Foloseste amandoua mainile, pe rand, pentru a lucra muschi diferiti.
  7. Schimba periodic mana cu care tii lopata
  8. Cand ninsoarea este puternica, de un metru sa zicem, nu incerca sa cureti pana la pamant cu o singura miscare. Ia zapada mai putina in lopata, nu forta muschii.
  9. Incepe deszapezirea cu aleea catre masina. Porneste vehiculul si mecanismele de dezghetare (fata si spate). Porneste caldura complet, chiar daca initial va iesi doar aer rece (va avea sansa sa se incalzeasca in timp ce indepartezi zapada).
  10. Indeparteaza zapada adunata mai tarziu, cand te intorci de la serviciu.Nu face gramezi uriase chiar de-a lungul marginii aleei. In primul rand, unele bucati vor sfarsi prin a se prabusi inapoi pe drum, ceea ce inseamna ca trebuie sa le indepartati de doua ori.
  11. Nu arunca zapada in fata usii unei dependinte sau a unui adapost pentru animale. Ele nu vor putea sa se hraneasca si vor avea de suferit.
Atentie!

Efortul brusc, miscarea repetitiva si ridicarea a sute de metri cubi de zapada dintr-o data, iti pot face probleme de sanatate. De aceea trebuie sa faci aceasta activitate avand ca ajutor cea mai buna lopata zapada, pe masura ta, care te va ajuta sa nu iti suprasoliciti corpul. Nu pune mana pe lopata fara permisiunea medicului sau daca te stii cu boli de inima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *