Comenzile plasate in perioada 23.12.2024 - 02.01.2025 vor fi procesate incepand cu data de 03.01.2025!
Va dorim Craciun Fericit si un An Nou plin de sanatate si bucurii!

Mustimetru – indispensabil in fabricarea vinului de casa

Mustimetru este un instrument de masura destinat determinarii continutului de alcool si concentratiei de zahar din vin. Acest dispozitiv este precis si lasa loc de echivoc, spre deosebire de metodele traditionale de apreciere a gradului de coacere al strugurilor.

Mustimetrul este un densimetru special pentru determinarea continutului de zahar dintr-un litru de must sau a alcoolemiei potentiale a vinului ce va fi obtinut.

Cum arata un mustimetru

mustimetru vin
mustimetru

Dispozitivul este fabricat din sticla finisata, inchisa ermetic, cu partea superioara sub forma unui tub subtire, iar in partea inferioara se afla o incarcatura de material cu densitate mare, cu rol de stabilizare a vinometrului.

In plus, pentru citirea mustimetrului de vin, acesta dispune de 2 scale gradate, una pentru citirea nivelului de alcool din vin, iar cealalta gradatie masoara concentratia de zahar din must. Masurarea continului de zahar sau a concentratiei alcoolului este data de scala ce sa afla in interiorul mustimetrului alcoolmetru.

Acesta se utilizeaza impreuna cu un pahar cilindric inalt din sticla transparenta, in care mustimetrul sa poata pluti liber, fara sa atinga fundul sau peretii vasului si sa permita citirea clara a rezultatului. Instrumentul se introduce in mustul limpezit si dupa ce este in echilibru si se citeste gradatia de la nivelul lichidului.

Cum folosesti corect un mustimetru

1. Inainte de a-l utiliza, spala mustimetrul cu apa rece sau calaie, in niciun caz calda, si sterge-l bine. Lasa-l un pic sa revina la temperatura camerei.

2. Adu mustul la temperatura de 20 grade, daca l-ai tinut in beci sau afara. Nu il incalzesti fortat, il poti lasa sa atinga temperatura camerei, iar in timpul acesta faci masuratori folosind un termometru special. Daca nu reusesti sa atingi aceasta temperatura, atunci la fiecare 2 grade Celsius in plus adaugi 0.1 grade la densitatea mustului citita, iar la la fiecare 2 grade Celsius in minus scazi cate 0.1 grade din valoarea densitatii citite

3. Dupa ce te asiguri ca mustul a ajuns la temperatura de 20ºC se toarna intr-un vas transparent: pahar, cilindru, flacon, ca sa poti vedea ce scrie. Inaltimea coloanei de must din recipient trebuie sa fie cu 2 cm mai mare decat lungimea densimetrului

4. Densimetrul trebuie sa pluteasca liber in lichid, fara sa atinga niciun perete sau fundul vasului. Ai grija cum il amplasezi  

5. Citeste gradatia de pe densimetru, valoarea indicata la linia ce se afla deasupra nivelului lichidului (deasupra meniscului) = nivelul de zahar din must exprimat in dkg zahar/ kg must. Pentru rezultate corecte citirea se realizeaza cand densimetrul nu se misca, cu recipientul amplasat la nivelul ochilor

6. Concentratia zaharurilor fermentescibile din must trebuie sa fie cuprinsa intre 15-25 %, pentru a obtine vinuri cu o tarie corespunzatoare, in caz contrar se realizeaza corectarea continutului in zahar al mustului 

mustimetru metalochimice

Mustimetrul prezentat se comercializeaza pe magazinul online MetaloChimice.ro .

Erorile de masurare sunt mici sau cel mult egale cu o diviziune de pe scala mustimetrului. Eroarea tolerata a mustimetrului este egala cu valoarea unei diviziuni. Pentru variatii mai mari de +/- 5 C fata de temperatura de referinta de 20 °C se pot consulta tabele de corectie.

Dispozitive asemanatoare – refractometrele

In scopul verificarii calitatii alimentelor sau pentru control in cadrul procesului tehnologic in productia alimentara sau vegetala, se pot folosi atat refractometre universale, cat si refractometre speciale dedicate.

Mierea de albine

Cu unrefractometru pentru mierea de albine producatorii de produse alimentare si chiar apicultorii pot masura cantitatea apei, si in functie de rezultatul citit, pot stabili calitatea mierii.

Distilate, bauturi spirtoase

Inainte de productia propriu-zisa a distilatului, trebuie pregatit in mod corect borhotul de fructe. Pentru controlul procesului de fermentare (dinamica de eliminare a zaharului) recomandam refractometrul pentru masurarea continutului de zahar in amploarea de la 0 pana la 32 °Bx (0 pana la 32 grame de zahar in 100 grame de solutie).

Fabricarea berii

In cadrul fierberii berii (atat in fabrica de bere, cat si acasa) se poate folosi refractometrul pentru masurarea continutului de zahar in mustul de bere in amploarea de la 0 pana la 32 °Bx, dar si greutatea specifica a acestuia.

Solutii saline

Salinitatea solutiei de saramura sau a solutiilor saline se masoara in doua niveluri de detaliere. Solutii diluate mai mult se masoara in parti la mie, iar solutii mai putin diluate in procente.

Pentru solutii cu cantitate mica de sare se foloseste refractometrul, care a fost destinat initial in primul rand ca refractometru pentru acvaristi marini. Este echipat cu doua scale – scala pentru salinitatea mentionata (intervalul de la 0 pana in 100 ‰) si scala pentru determinarea densitatii intervalul 1000 pana in 1070 kg/m3). Este potrivit si pentru solutii saline foarte diluate, pentru masurarea apei minerale sarate sau pentru controlul apei de curatare a pestilor de mare.

Pentru saramuri cu continut ridicat de sare, cand trebuie sa masuram salinitatea in procente, exista refractometrul pentru brutari care masoara salinitatea in intervalul de la 0 pana in 35 %. Este potrivit pentru masurarea solutiilor saline in cadrul productiei de branza sarata (de ex. telemea), marinarea carnii inainte de gatire etc.

Lapte si produse lactate

Pentru stabilirea calitatii laptelui proaspat muls, exista refractometrul pentru masurarea continutului de apa in lapte (lapte de vaca, lapte de capra, lapte de oaie).

Lapte de soia, bauturi energizante

Pentru controlul calitatii laptelui de soia, care se foloseste pentru prepararea bauturilor energizante, se poate folosi un refractometru special. Acesta are doua scale – scala pentru determinarea concentratiei laptelui de soia si scala universala 0 – 32 °Bx. Asadar, poate fi folosit si pentru masurarea celor mai frecvente solutii de zahar sau a bauturilor lactate clasice mentionate mai sus.

Uleiuri vegetale si emulsii de ulei

Pentru masurarea emulsiilor de ulei recomandam doua modele. Refractometru pentru emulsii de ulei (cu intervalul scalei de 0 – 20 °Bx) si refractometru pentru emulsii cu concentratii reduse (cu citire mai confortabila a valorilor mici, cu intervalul scalei de 0 – 10 °Bx).

Concluzie

Un dispozitiv de masurare a concentratiei de zahar din diverse produse naturale poate face diferenta dintre un produs de calitate si unul cu proprietati inferioare.