Vrei sa pui tapet in casa, dar te gandesti ca e demodat? Ca e prea strident? Ca e scump? In acest articol, vei afla de ce tapetul este alegerea ideala pentru un interior durabil si captivant. Iti prezentam cateva beneficii si demontam mituri.
1. ”Ramane patat!” Tapetul nu este dificil de curatat
Exista o serie de substante chimice care pot curata tapetul, fara sa-i afecteze culorile si modelul. Unele tipuri de tapet sunt chiar usor de spalat, fiind confectionate din hartie lavabila cu suprafata cauciucata foarte fina la atingere. Pot fi curatate cu un burete ud, dupa care suprafata se va usca singura, la temperatura camerei. Nu e nevoie sa actionezi cu aer cald asupra lui si nici nu e indicat.
Bineinteles, daca vei pune tapet in bucatarie, ceea ce nu este indicat, in preajma aragazului, atunci ar putea ramane pete de ulei sau sosuri, asta e normal. Tapetul se pune de obicei in dormitoare, pentru a induce o stare anume celui care se odihneste aici.
2. ”Sunt blocat cu el!” Se dezlipeste la fel de usor cum se lipeste
Tapetul se lipeste cu ajutorul unui adeziv simplu, care se aplica pe suprafata lui. Apoi se realizeaza contactul cu peretele, care poate fi dat cu amorsa sau curatat foarte bine, se intinde pentru uniformizare si inlaturare a cutelor si spatiilor cu aer si asta e tot! Tapetul se dezlipeste la fel de usor, daca a fost montat corect, dintr-o singura bucata, cu adeziv cu tot. Daca mai raman urme pe perete, acestea pot fi inlaturate usor, tot cu o carpa umeda.
3. ”Este batranicios”. Perceptia ca este demodat este total eronata
Tapetul nu se va demoda niciodata. Intr-adevar, exista impresia ca tapetul este un element de decor al generatiilor trecute, dar fabricarea lui a evoluat mult. Modelele vechi erau in general imprimeuri de suprafata, care nu aveau textura si erau limitate ca model, stil si gama de culori. Tapetul modern vine in noi culori si modele, suprafete texturale si detalii contemporane.
Practic, orice imagine poate fi imprimata pe un tapet. Unele dintre cele mai populare sunt finisajele false care imita placi de lemn, piatra, caramida, bile de sticla, peisaje marine sau de munte ori motive traditionale.
4. ”Tapetul absoarbe mirosurile”. Materialele sunt neutre
Nu mai mult ca alt material folosit in casa, cum ar fi parchetul, de exemplu. Daca este folosit in bucatarie sau baie, inseamna ca este special ales si este lavabil, adica poate fi curatat cu apa de reziduuri alimentare sau de cosmetice. Daca bucataria are si hota, iar baia aerisire, atunci sigur mirosurile nu vor ajunge sa se depuna in tapet.
5. Tapetul nu se preteaza in camere mici. Din contra
Tapetul este ideal intr-o camera mica, iar ideea ca nu poate fi aplicat decat in camerele mari este gresita. Mai mult chiar, tapetul este recomandat intr-o camera mica, mai ales daca are detalii cromatice dramatice, culori clare si desene impresionante. In felul acesta delimiteaza spatiul, personalizeaza camera si da amplitudine. Regula spune ca daca vei imbraca toti peretii unei camere mici cu tapet acesta trebuie ales in culori deschise, dulci, luminoase, cu model mic si detalii cu tenta metalica, pentru a largi vizual camera. Poti alege un tapet cu modele mari, cu fond inchis la culoare, dungi si pete de culoare tari pe care sa-l pui doar pe unul din peretii acestei camere, cel mai bine pe care opus ferestrei. Efectul dramatic largeste spatiul si modifica geometria camerei.
6. ”Are durata de viata mica”. Doar daca te plictisesti de el
Tapetul este durabil, mai ales cel lavabil, care poate fi curatat. Conform unei analize a duratei de viata, s-a stabilit ca tapetul modern rezista chiar si de cinci ori mai mult decat vopseaua. E adevarat, daca un copil picteaza pe el sau un animal de companie il sfasie cu ghearele, atunci sigur trebuie schimbat. Poate si din acest motiv este preferat de familille cu copii mici, pentru a proteja peretii de ”accidente”.
7. Este mai scump decat vopseaua. Nu la costul total
Tapetul este mai scump decat vopseaua, dar compenseaza prin faptul ca poate fi aplicat usor, fara costuri cu meseriasii. Peretele nu necesita indreptare sau reparatii, iar micile defecte (crapaturi, gauri, denivelari) vor fi acoperite direct. Sunt economisite astfel cheltuielile pe termen lung. Tapetul este cel mai simplu si mai putin costisitor mod de a transforma drastic un spatiu, fara a avea nevoie de multe alte elemente.
Tapetul este benefic nu numai pentru aspectul sau estetic, ci adauga longevitate si durabilitate peretilor, deoarece adauga un strat protector.
Tipuri de tapet, in functie de compozitie
Din hartie.
De regula, tapetul este realizat pe un strat suport tot din hartie. Magazinul online MetaloChimice.ro comercializeaza un tip de tapet din hartie lavabila cu suprafata cauciucata. Stratul superior este imprimat cu diverse modele si culori, putand imbunatati in mod considerabil aspectul intregii locuinte. Desi este din hartie, poate fi curatat cu usurinta cu ajutorul unei carpe umede.
Din vinil.
Este un tapet al carui strat superior este realizat din PVC. Este rezistent la lumina soarelui, face fata cu brio tuturor provocarilor si se poate curata mult mai usor decat cel din hartie.
Din fibra textila.
De regula, este realizat pe un suport Vlies, (stratul inferior este fabricat din fibre netesute, textile sau celulozice legate prin polimer) insa poate fi si pe suport de hartie. Suprafata exterioara este realizata dintr-o fibra textila rezistenta, insa proprietatile sale nu sunt atat de bune precum cele ale tapetului din hartie sau vinil. Este indicat zonelor cu trafic redus.
Tapetul este o solutie optima pentru orice locuinta. Chiar daca nu este foarte rezistent, prezinta o flexibilitate foarte mare, ceea ce iti ofera ocazia sa incerci tot felul de solutii estetice ori de cate ori te plictisesti de cea deja existenta.
Avantajele decorarii peretilor cu tapet:
Este o solutie ieftina, care imbunatateste in mod considerabil aspectul unei locuinte;
Poate fi folosit pe orice material, indiferent ca este vorba despre beton, caramida, chirpici sau panouri prefabricate;
Poate corecta vizual defectele de structura din casa;
Este usor de intretinut;
Poate sa fie gasit intr-o varietate mare de preturi;
Daca te-ai saturat de el, poate sa fie inlocuit.
Exista o multime de variante de tapet, realizate din diverse materiale cu modele care mai de care mai interesante. Poti opta pentru tapet de dormitor, tapet de bucatarie sau tapet pentru living, iar daca alegi materialul corect, poti pune tapet chiar si in baie.