Comenzile plasate in perioada 23.12.2024 - 02.01.2025 vor fi procesate incepand cu data de 03.01.2025!
Va dorim Craciun Fericit si un An Nou plin de sanatate si bucurii!

Un aparat de scos samburi, pentru provizii dulci

Pandemia ne-a schimbat obiceiurile. Gatim acasa, gradinarim, bricolam si punem multe conserve. Impactul regimului de autoizolare a fost simtit mai ales in bucatarie, unde ne-am dotat cu diferite aparate si ustensile care sa ne ajute sa mancam sanatos, dar si sa ne facem provizii pentru iarna. Unul dintre acestea este aparat de scos samburi.

Gospodinele au descoperit placerile pregatirii dulceturilor de casa. Dar si neplacerile. Nu e totul doar zahar si fructe. Este si despre spalat, curatat si, cateodata, scos samburi. Cand e vorba de visine, cirese sau masline, treaba devine zemoasa, lipicioasa si obositoare.

ac de siguranta
agrafa samburi
agrafa de scos samburi

Cum era inainte

Bunicile noastre foloseau si folosesc si acum un ac de siguranta sau o agrafa, pentru a scoate samburi. Se aduna  mai multe doamne in jurul ligheanului si muncesc la foc continuu. Este un motiv de socializare, care nu se poate incheia decat cu o prajitura. Cum ies fructele din mana lor, asta depinde de pricepere si dexteritate. Din unele fructe ramane doar putin, din altele mai mult. Primele visine fara samburi sunt folosite pentru un pandispan rapid in cuptor.

aparat de scos samburi
aparat de scos samburi

Cum e acum

Acum samburii sunt scosi cu ajutorul aparatului, care poate fi automat sau manual. Avantajul unui aparat de scos samburi este timpul redus de realizare a acestei operatiuni, care poate fi substantial mai mic, in cazul unei masinii automate de scos samburi. In cazul unui aparat manual, timpul nu se reduce atat de mult, dar ai alte avantaje. Principalul atu este faptul ca fructele nu sunt zdrobite sau flescaite, samburii fiind scosi fara a le deteriora. Pulpa ramane intreaga, nu se scurge zeama, iar dulceturile si compoturile vor fi mai frumoase.

Aparat de scos samburi automat

Exista doua feluri de aparate de scos samburi. Unul automat, electric, care este folosit la nivel industrial. Celalalt tip este manual, pentru uz casnic, samburii fiind scosi unul cate unul, prin impingerea, de fiecare data, a unei tije. Diferenta de pret dintre cele doua este enorma. Un aparat electric, care poate scoate samburii de la 90 de kilograme de visine (cirese sau masline)  pe ora, ajunge si la pretul de 25.000 de lei. Este evident dedicat fabricilor de profil, o investitie pentru deschiderea unei afaceri de gen.

masina automata samburi
masina automata de scos samburi

Masina automata de scos samburi face toata treaba. Tu trebuie doar sa pui fructele intr-o cuva si ele sunt preluate si rezolvate la foc automat. Fara efort sau mizerie, iar fructele arata impecabil. Acesta functioneaza perfect cu cirese sau visine intre 14 si 29.6 mm in diametru si scoate samburii la aproximativ 600 de fructe pe minut

Aparat de scos samburi manual

Este vorba despre un aparat de scos samburi visine/cirese/masline, confectionat din plastic sau inox, usor, care poate fi manevrat de oricine. Vezi aici cel mai cerut model disponibil pe magazinul online MetaloChimice.ro.

Scoate rapid samburele de cireasa cu o singura apasare, are design ergonomic, potrivit pentru persoanele dreptace, cat si pentru cele stangace. De asemenea, nu permite stropirea cu suc. Poate fi tinut in mana sau poate fi fixat pe un banc de lucru, pe baza de ventuza. Unele modele prezinta protectie anti-stropire, jgheab de mare capacitate, recipient-colector samburi detasabil si sistem de fixare pe suport. Aparatul se curata usor si se poate spala si in masina de spalat vase, dupa ce totul a fost dezasamblat.

Pentru ce pot fi folositi samburii

Nu mai atunca samburii de visine sau cirese! Ii poti folosi pentru a face un lichior deosebit. Se pun doua cani de cirese intr-o sticla sau un recipient de plastic (cum ai pune pentru visinata sau afinata) cu cateva cuisoare, o cana de zahar si o cana de samburi de cirese. Samburii trebuie zdrobiti, sa isi lase mai bine aroma puternica, de lemn, pe care o vei adora in bautura alcoolica! Peste fructe si samburi se toarna un litru de alcool cu coincentratie mare. Se lasa intr-un loc calduros la macerat, timp de cel putin doua saptamani, timp in care se mai misca sau agita sticla din cand in cand. Apoi se strecoara lichiorul obtinut in alta sticla, se gusta de zahar si se completeaza daca e cazul. Lichiorul se va pastra intr-o sticla sterilizata cu dop, la loc racoros si intunecat. Este o bautura tare pentru femei, care se bea la mese de familie sau intre prieteni.

lichior visine
lichior de visine

Samburii pot fi folositi si pentru a a da o aroma deosebita otetului. Se pun samburii intregi, nezdrobiti, in otetul facut in casa (din mere sau pere) pentru a-i da o aroma amaruie. Otetul va capata un gust puternic, de lemn proaspat, care va intregi salatele si muraturile puse pentru iarna.

Arta

Samburii pot fi uscati si folositi pentru a orna aranjamentele florale. Se pot pune in ulei parfumat si pusi in saculeti, printre haine sau in incaperi, atarnati prin dulapuri, pentru a masca mirosurile. Pot fi folositi si in baie sau bucatarii, sa pastreze o atmosfera parfumata.

Visinele si ciresele pot fi folosite in multe preparate

Aceste fructe au o serie de proprietati de neegalat. Consumate la timpul lor, crude, in compoturi, dulceturi sau prajituri, aduc beneficii sanatatii. Ele pot fi conservate, dar si congelate. Pastrate in congelator, pot fi scoase de sarbatori, pentru a prepara prajituri gustoase. Pot fi consumate ca atare, mai ales de copii, care se vor bucura ca nu dau de samburi.

prajituri visine
tort cu visine

Din cirese si visine se mai prepara: inghetata, jeleu, placinte, fructe flambate. budinci, rulade, sufleuri, tarte, torturi. Cel mai apreciat de copii va fi siropul concentrate de visine, care va fi folosit diluat cu apa. Dintr-un litru de un sirop de acest gen poti scoate 7 litri de bautura delicioasa si sanatoasa pentru copii.

Cum te ajuta un aparat de scos samburi
ceai de codite de cires

Nu aruncati nici cozile de visine

Ceaiul din cozi de visine, dar si de cirese trateaza anumite afectiuni, de aceea este bine ca ele sa nu fie aruncate, ci uscate si pastrate. Ele au efect diuretic, daca sunt folosite pentru ceai.  Coditele se recolteaza la maturitate (cand se consuma ciresele) si se usuca la umbra, pentru a isi pastra calitatile. Se depoziteaza in saci de panza si se folosesc pentru infuzii sau ceaiuri, ori de cate ori este nevoie. Infuzia cu cozi de cirese este un remediu bun si in afectiunile cardiovasculare ca insufienta cardiaca, hipertensiune arteriala, edeme, afectiuni metabolice precum obezitatea, guta, uremia, favorizand eliminarea acidului uric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *